Новини IRMI

У кадрі – НУО. Підсумки тренінгу в Запоріжжі

Зйомки інтерв’ю, підготовка новинних сюжетів для ЗМІ, написання прес-релізів. Розбір «польотів», аналіз помилок. Досада від невдач, радість, коли почуваєш, що головне зробив правильно. Власне обличчя у кадрі. Розумієш, що затягнув розмову, а ось тут забув щось відповісти, а далі не сказав головне. Як це насправді важко – зробити це за декілька хвилин!

Перший із запорізьких парних тренінгів для прес-секретарів НУО, що опікуються проблемами переселенців, закінчився. Провели його, як і інші у різних містах України, IRMI та Фундація Томсон – це проект “Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів”. Учасники – представники громадських організацій, співробітники, які відповідають за зв’язки з громадськістю та пресою – мали можливість не тільки познайомитися й обмінятися досвідом. Головне, за чим приїхали, – поглибити навички ефективної комунікаційної роботи. Протягом чотирьох днів вчилися, як зацікавити діяльністю свого НУО журналістів, як презентувати організацію, професійно підготувати матеріали для ЗМІ – прес-релізи, тощо. Побували на телебаченні – у студії Запорізькій філії НТКУ.

Деякі враження – нижче.

– Завдання були структурованими та корисними для спеціалістів у нашій сфері. Тренери мотивують на досягнення нового рівня. Особливо сподобалася робота на камеру. Знаю тепер, які тут можуть бути підводні рифи, у якому напрямку розвиватися. Захоплююча, цікава, корисна, наздвичайна сесія, – вважає Ганна Туряниця, Карітас України.

– Брала участь в одному з минулих тренінгів, – каже Вероніка Фоменко, БО БФ «Право на захист». – Після навчання у нас з’явилися чітко сформульовані місія, бачення, цінності. Легше взаємодіяти із телевізійниками та готувати спікера до інтерв’ю на камеру. Гадаю, після цього тренінгу вдасться переформатувати та покращити комунікаційну стретегію. Також дуже сподіваюсь на «радіо-день» на наступному тренінгу, бо взагалі не маю практики виступів на радіо.

– Стенд-ап – це просто найкорисніша вправа! – ділиться Наталія Казьоннова, Донецький інститут інформації (ДІІ). – Я не мала гадки, що хвилина на камеру – це так важко. Хоча маю досвід практичної роботи, також брала участь у різних тренінгах, у тому числі як тренер. Але було цікаво. Дякую.

– Контакти та спілкування з колегами – це важливо. Вважаю, про наш регіон трохи забувають, коли запрошують на різні тренінги. Тут зрозуміла, що мені бракує досвіду у спілкуванні з телевізійниками. Хоча доводилося давати інтерв’ю, робила це «спонтанно», – розповідає Людмила Чаплигіна, ГО «Об’єднання переселенців України м. Кам’янець-Подільський». – Я б еще продовжила тему підготовки прес-релізу – вона дуже корисна. Запрошуйте нас й надалі.

Другий тренінг відбудеться для тієї ж групи 18-22 липня. «Домашнє завдання» – підготувати презентації організацій. Цікаві, змістовні та… не затягнуті. Плануємо шліфувати набуті знання та набиратися нового досвіду.

Цікаво? Приєднуйтеся! Скоро почнеться прийом заявок на тренінг, що відбудеться у Миколаєві. Стежте за новинами IRMI, надсилайте заявки.

Нагадаємо: тренінги відбуваються в рамках проекту “Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів”, спрямованого на підтримку регіональних медіа. Проект фінансується ЄвропейськимСоюзом. Реалізує медіа-консорціум із п’яти організацій: Фундація Томсон, міжнародний Інститут регіональної преси та інформації, Європейський центр журналістики, МEMO98 та Асоціація «Спільний простір».

IRMI Новини

Спеціальні відзнаки для українських журналістів від CEI SEEMO

Про стійкість медіа: ділимося досвідом на Donbas Media Forum 2023

Запрошуємо медіа до участі у новому проєкті

MOJO 2.0

Вересневе навчання для молоді: від базових знань до фахових нюансів

Місцеві газети: вижити, щоб розвиватися